Chandler City Hall

  • Location:

    Chandler, Arizona

  • Client:

    City of Chandler

  • Construction Value:

    $49,500,000

  • Delivery Method:

    CMAR

  • Year Completed:

    2011

  • Specialties:

    Government, Office, Sustainability

Features & Highlights

  • LEED Gold®
  • Shaved nearly $4 million from project’s original budget
Project Overview

This 137,700-square-foot city hall complex is located in the heart of Chandler’s busy, downtown historic and commercial district. It includes a six-story office tower to house administrative offices and adjacent buildings to serve as the City Council Chambers, a production and recording studio for the city-run television station, gallery space, the Department of Neighborhood Resources, and a three-story parking structure.

The team was able to shave $3.9 million from the original budget while maintaining an aggressive 16-month construction schedule. Sundt self-performed the concrete portion of the project and placed 9,500 cubic yards of concrete on the job, helping the team gain additional control over the schedule, while also taking the lead on quality and safety. The building’s unique design presented some concrete challenges that the team successfully overcame through precision craftsmanship.

The design called for lateral support in the form of cast-in-place concrete K-braces, a unique way to provide building support. Additionally, it was designed to feature exposed Class-A concrete in the design finish of the K-braces, which required complicated and precise formwork for the concrete. To achieve the design, the team used highly flowable concrete and chicken wire inside the inclined rebar cage to properly vibrate the concrete into place and keep the vibrator’s stinger from getting caught in the rebar.

To earn LEED Gold®, the project incorporated multiple sustainable features. These elements include air quality monitoring and control, high-efficiency HVAC systems and thermal controls, the use of recycled materials and water conservation features. One of the most innovative environmentally friendly elements is a waterfall feature in the parking structure that acts as a cooling tower feature for the HVAC system.

» Read More» Read Less
To achieve the design, the team used highly flowable concrete and chicken wire inside the inclined rebar cage to properly vibrate the concrete into place and keep the vibrator’s stinger from getting caught in the rebar.

Contacts

Awards & Accolades

2012 COTE Top Ten Green Projects

2011 Project of the Year, ENR Southwest

2011 Crescordia Award, Environmental Excellence, Valley Forward Association

2010 RED (Real Estate Development) Award, AZRE Magazine